top of page

מי האדם הראשון שכבש את האוורסט?

  • תמונת הסופר/ת: HighAir Expeditions
    HighAir Expeditions
  • 23 במאי 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 26 במאי 2024

בבוקר קר ושטוף שמש של 29 במאי 1953, שני מטפסים נועזים - סר אדמונד הילרי מניו זילנד וטנזינג נורגיי מנפאל - נכנסו להיסטוריה כאשר היו הראשונים לטפס על פסגת האוורסט, ההר הגבוה ביותר בעולם. הישג זה, ששיאו בגובה של 8,848 מטר מעל פני הים, נחשב לאחת ההצלחות הגדולות ביותר בתחום חקר ההרים וההרפתקנות.


Edmund Hillary and Tenzing Norgay

האוורסט, הידוע גם בשמו המקומי סאגארמאטה בנפאל וצ'ומולונגמה בטיבט, משך אליו מטפסים ונוסעים כבר עשרות שנים. ניסיונות מוקדמים לכבוש את הפסגה נכשלו בשל תנאי מזג האוויר הקיצוניים, חוסר הידע על המסלול והקשיים הפיזיים שההר הציב. החל מ-1921, סדרה של משלחות בריטיות ניסו להגיע לפסגה אך לא הצליחו.


המשלחת שהובילה להצלחה ההיסטורית יצאה לדרכה במרץ 1953, בהנהגתו של הקולונל ג'ון האנט. המשלחת כללה מטפסים רבים ונבחרה בקפידה, עם מטרה ברורה – להגיע לפסגת האוורסט. הילרי, חקלאי ודבוראי מניו זילנד, היה אחד מהם. הוא הצטיין בכושרו הפיזי ובניסיונו הרב בטיפוס הרים.

בצד השני של הצמד נמצא טנזינג נורגיי, שרפה מנפאל, שנחשב לאחד מהמטפסים המנוסים והמהימנים ביותר. נורגיי כבר ניסה לטפס על האוורסט מספר פעמים לפני כן, והביא עמו ידע יקר ערך על תנאי ההר והתמודדות עם האתגרים שבו.


לאחר שבועות של הכנות, הקמת מחנות והתגברות על מכשולים, הגיעו הילרי ונורגיי למחנה האחרון, קרוב לפסגה. ב-28 במאי, עזבו השניים את המחנה בשעות הבוקר המוקדמות. הם נתקלו בתנאים קשים, שכללו שלג עמוק ורוחות עזות. בעזרת ציוד חמצן ובליווי תמיכה טכנית מהמשלחת, התקדמו המטפסים בעקשנות.

הקשיים היו רבים, אך הנחישות הייתה חזקה יותר. באותו בוקר גורלי של 29 במאי, הצליחו הילרי ונורגיי להגיע לפסגת העולם. הילרי תיאר את הרגע המכריע במילים פשוטות אך עוצמתיות: "לבסוף נפטרנו מהשלג והקרח והפסגה עצמה עמדה לפנינו".


ההצלחה של הילרי ונורגיי בכיבוש האוורסט התקבלה בהתלהבות עולמית. השניים הפכו לגיבורים בינלאומיים וסמלים לנחישות ולעוז רוח האדם. לסר אדמונד הילרי הוענק תואר אבירות על ידי המלכה אליזבת השנייה, וטנזינג נורגיי זכה להוקרה רחבה ולכבוד רב במדינתו ומחוצה לה. הישג זה פתח דלתות למטפסים רבים נוספים ונחשב לנקודת מפנה בתחום טיפוס ההרים. הילרי ונורגיי הוכיחו כי בעזרת תכנון מדוקדק, הכנה יסודית ורוח צוות, ניתן להתגבר על אתגרים שנראו בעבר בלתי אפשריים.


סר אדמונד הילרי המשיך לפעול רבות לאחר הצלחתו ההיסטורית על האוורסט. הוא הקדיש את חייו לפעילות הומניטרית בנפאל, שם סייע להקים בתי ספר, מרפאות ותשתיות רבות עבור קהילות השרפה המקומיות. הילרי נפטר ב-11 בינואר 2008, בגיל 88, אך מורשתו כהרפתקן נותרה חקוקה בלבבות רבים.


טנזינג נורגיי הפך לאייקון ולגיבור לאומי בנפאל ובהודו. הוא המשיך לעבוד כמדריך הרים וכמנהל בתי ספר לטיפוס הרים, והקדיש חלק ניכר מזמנו לקידום החינוך והפיתוח בקהילות המקומיות. נורגיי נפטר ב-9 במאי 1986, בגיל 71, כשהוא מותיר אחריו מורשת של כוח, חוסן ונדיבות.

Comments


bottom of page